Suho voće i mješavine

Papaja

Plod papaje raste na stablu papaje koje bismo bolje mogli nazvati divovskom travom, budući da to "stablo" nema drvenastog tkiva.  Kora je obično zelenkasta ili žuta, dok mu je mesnati dio narančaste, roza ili crvene boje; mekano, sočno i slatkasto. Zreli plod se može koristiti u svježem stanju ili se može sušiti i dehidrirati te šećeriti i koristiti kao i drugo sušeno voće - za doručak kao muesli ili granola te u raznim kolačima.

Sorte: 
Papaja kocka prirodno crvene boje 8 – 10 mm
Vrijeme berbe: 
lis do vlj. Prirodno crvena kraj veljače (Tajland).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
357 kcal 0,1 g 1,5 g 8 g

Nutritivni izvor: kalij, kalcij, željezo, magnezij, vitamin a, vitamin B

Papaja je bogat izvor raznih vitamina i minerala, među kojima se naročito ističu visoke koncentracije vitamina A, folne kiseline i posebno vitamina C te kalcija. Osim toga, bogat je neprobavljivim vlaknima koja pospješuju probavu. Osim vlakana, enzim papain iz papaje potiče probavu bjelančevina, poboljšava apetit te djeluje antibakterijski.

Ananas

Ananas spada u tropsko voće. U sredini zeljaste biljke razvijaju se plodovi s tipičnom ljuskastom površinom, nepravilna oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnog okusa. Uzgaja se uglavnom u tropskim krajevima. Konzumira se u svježem obliku ili suši. Zbog održivosti, prilikom sušenja ananasu se može dodavati šećer. Dijabetičari moraju paziti jer kandirani ananas sadrži dodani šećer, čiji unos može uzrokovati nagli skok šećera u krvi.

Sorte: 
Ananas kocka (8 – 10 mm), Ananas okrugli komadi – novčić, ananas natural (bez dodanog šećera).
Vrijeme berbe: 
lis do pro – velika berba, a vlj do ožu mala berba (Tajland).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
325 kcal 2,5 g 2,5 g 6 g

Nutritivni izvor: mangan, kalij, fosfor, cink, vitamin A

Nutricionistički gledano, naturalni ananas je niskokaloričan plod bez masnoća, s malom količinom soli, bogat vitaminom C, te naročiti izvor mangana. Osim toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji je sličan pepsinu, snažnom enzimu za probavu bjelančevina, koji pomaže probavi. Zbog toga je dobro jesti ananas na kraju obroka.

Aronija

Aronija ili sibirska borovnica vrlo je popularna, zbog svojih izuzetno ljekovitih svojstava. Njezin uzgoj ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu, pa je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Također, nema prirodnih neprijatelja, tako da je nije potrebno špricati pesticidima. Aronija je trpkoga okusa. Stoga se sušena aronija kandira dodatkom fruktoze čime dobiva ugodan, slatki okus.
Može se konzumirati samostalno ili kao dodatak jelima, žitaricama, smoothie sokovima ili kolačima.

Vrijeme berbe: 
kol/ ruj (Poljska).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
265 kcal 1,5 g 2,5 g 7 g

Nutritivni izvor: cink, kalij, željezo, mangan, vitamin A, vitamin C vitamin E

Poznato je da sastav aronije takav da podiže cijeli imunološki sustav, izvrstan je antioksidans, a ima čak i antitumorsko djelovanje. Aronija potiče zacjeljivanje rana, usporava starenje kože i tijela, sprečava nastanak bora i štiti od negativnih UV zraka. Blagotvorno djeluje i na probavni sustav - smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima  A, C i E.

Banana

Na vrhu visokih stabala banane, rastu plodovi u obliku grozdova, koji mogu sadržavati 50-150 pojedinačnih banana. Zrele banane mogu se sušiti i usitniti u prah prilikom čega ne gube svoj okus. Kod osušene banane ugljikohidrati se penju s 23% na 88% od čega na glukozu i fruktozu otpada približno jednak dio. Od početne vlage koja iznosi 75%, banana osušena prženjem, odnosno banana čips, ima svega 3% vlage, a ako dulje stoji otvrdne, pa kod konzumiranja treba imati dobre zube ili se prethodno mora rehidrirati. Radi održivosti proizvoda, sušene banane natapaju se u medu.

Vrijeme berbe: 
dostupna cijele godine (Filipini).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
518 kcal 34 g (20 g zasićene) 2,5 g 8 g

Nutritivni izvor: kalij, kalcij, magnezij, željezo, vitamin A, vitamin C

Banane su jako dobar izvor triptofana koji se u tijelu pretvara u serotonin, neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje. Visoka razina magnezija koji sadrže, pomaže koncentraciji. Zahvaljujući visokoj razini kalija, banane će ublažiti kiselost unutar želuca, a visokim udjelom kalija potiču rad probavnog sustava. Banane su dobar izvor željeza što ih čini odličnima u prevenciji anemije.

Đumbir

Đumbir je začinska biljka izrazitih ljekovitih svojstava. Iako najcjenjeniji onaj s Jamajke, najviše se uzgaja u Indiji i Kini, koji su i najveći potrošači, ali danas je njegova uporaba popularna u svjetskim okvirima. U prehrani se koriste izdanci đumbira, iako se uglavnom govori da je to korijen đumbira. Kandiranje đumbira stvara slatko-ljutu slasticu u kojoj mogu uživati svi, pa čak i oni najmlađi kojima je inače okus đumbira preintenzivan.

Sorte: 
Đumbir kocka kalibar 8-10 mm, Tajland.
Vrijeme berbe: 
kolovoz (Tajland).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
370 kcal <0,1 g 0,1 g 2 g

Nutritivni izvor: kalij, magnezij vitamini C

Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B te mineralima. Djeluje protuupalno i antibakterijski, poboljšava cirkulaciju i rad srca, stimulira rad probavnog sustava, smanjuje simptome alergija i jača imunološki sustav organizma. Ušećereni đumbir zadržava svoju ljekovitu i nutritivnu vrijednost, iako ga treba konzumirati s mjerom, obzirom na količinu šećera koju nosi.

Brusnica

Brusnica je zimzeleni grm čije plodove karakterizira kiselkasti okus. U procesu sušenja brusnicama se dodaje šećer radi lakšeg čuvanja i produljenja trajnosti. Stoga brusnice sadrže dosta kalorija i šećera, ali i brojne vrijedne vitamine i minerale. Najveći izvoznik sušenih brusnica je SAD, najčešće svijetlo crvene boje sušenog ploda, za razliku od Čileanskog tamnocrvenog što ovisi o podneblju rasta i obradi.

Sorte: 
Tip S&M (soft&moist – mesnatija): SAD Tip Choice: SAD, Čile. Max.vlažnost 25%.
Vrijeme berbe: 
ruj/lis (SAD), lip/srp (Čile).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
350 kcal <1 g 1 g 5 g

Nutritivni izvor: kalij, željezo, vitamin C

Izvor su vitamina C, važnog za sintezu kolagena te metabolizam masnih kiselina Brusnice su bogate antioksidansima koji štite od malignih oboljenja, prevencija su srčanih bolesti i povećavaju otpornost organizma. Dobro je poznato djelovanje čaja brusnice u liječenju urinarnih infekcija jer njezini sastojci sprječavaju razvoj bakterija na stjenkama mokraćnog trakta.

Goji bobice

Goji bobica ili vučja jagoda je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa. Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Brzo su kvarljive i iz toga se razloga suše. Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna je sasvim mala količina. Goji bobice konzumiraju se sirove, kuhane ili sušene (poput grožđica) i koriste se u čajevima, sokovima, vinima i lijekovima. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.

Sorte: 
Kalibar 500/50 ili 380/50 (komada u 50 g).
Vrijeme berbe: 
kolovoz/rujan (Kina).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
336 kcal 3,1 g 16,6 g 9 g

Nutritivni izvor: kalij, željezo, mangan, cink, vitamin A, vitamin C, vitamin E

Goji bobice sadrže 19 amino kiselina, od kojih je 8 esencijalnih, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Također, sadrže 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij. Sadrže više C vitamina od naranče. Sadrže i kompletan spektar antioksidansa, karotenoida, uključujući i beta karoten te zeaksantin koji štiti oči. Goji bobice najbogatiji su izvoro beta karotena od svih poznatih namirnica.

Smokva

Više cvjetova unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje jedemo, je smokva. Budući da cvjetaju iznutra, smokve trebaju poseban proces oprašivanja što vrše smokvine ose koje ulaze u smokvu i odlažu jaja. Prilikom ulaska u smokvu, smokvinoj osi slome se krilca i ticala te ona umire  i razgrađuje se unutar smokve. Muške ose oplođuju ženke te kopaju tunel za izlaz iz smokve, a ženke osa dalje raznose polen.
Suhe smokve svijetle boje prošle su proces sumporenja, dok one tamnije nisu tretirane. Suhe smokve mogu se koristiti u desertima, sokovima ili kao zdrav međuobrok.

Sorte: 
Velič.i kalibar (kom u kg) okruglo pakiranje: No.8 71/80, No.9 81/100. No.7 66/70, No.6 1/65, No.5 56/60. Max.vlažnost 25%.
Vrijeme berbe: 
kol/ruj (Turska).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
276 kcal 0,6 g 2,7 g 12 g

Nutritivni izvor: kalij, kalcij, željezo, cink, bakar, vitamin A

Smokva se smatra idealnom namirnicom za jačanje krvne slike. Četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne količine željeza za naš organizam. Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Smokvina prehrambena vlakna poboljšavaju probavu, a suhe smokve su odlične za utaživanje gladi.

Datulja/hurma

Datulje su jestivi plodovi datuljine palme. Zbog sprječavanja pucanja plodova, branje datulja vrši se ručno.
Datulje se dijele prema stupnju mesnatosti na meke (Medjoul, Mazafati), polusuhe (svjetlija Deglet Nour; tamnija i slađa Khouat Allig) i suhe datulje. Polusuhe datulje premazuju se glukoznim sirupom zbog sprječavanja međusobnog sljepljivanja. Datulje su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom kruhu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz. 

Sorte: 
Khouat Allig i Allig (Tunis), Deglet Nour (Tunis, Alžir); max.vlažnost 25%. Mazafati (Iran), Medjoul (Izrael, Palestina, Jordan, SAD).
Vrijeme berbe: 
Vrijeme berbe: lis/stu (Tunis).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
282 kcal 0,4 g 2,5 g 8 g

Nutritivni izvor: kalij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor

Datulje su bogate vitaminima i mineralima, a posebno se ističu sadržajem vitamina B1, B5 i folne kiseline, te selenom, kalcijem, magnezijem i željezoom. Šećer u datuljama je prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje sprječavaju naglo iskorištavanje šećera, odnosno su datulje prirodan izvor energije koji brzo daju snagu, bez kasnijeg naglog pada koncentracije šećera u krvi.

Marelica/kajsija

Koštuničavo je voće slatko-kiselog okusa , koje se, osim sirovog , često konzumira u sušenom ili kuhanom obliku. Prilikom sušenja, marelicama se ne dodaje šećer, već sadržaj šećera ostaje prirodan. Međutim, zbog očuvanja prirodne zlatno narančaste boje i boljeg čuvanja, marelice mogu biti tretirane sumpornim dioksidom. One koje nisu tretirane, u procesu sušenja izgube prirodnu boju i tamno su smeđe. Suhe marelice ukusno se kombiniraju u muslima, knedlama, slatkome kruhu, kolačima ili se konzumiraju kao slatki međuobrok.

Sorte: 
Kalibar (kom u kg) No.5 161-180; No.7 200/219, No.8 220+, Turska, Kockice 8-10 mm. Max.vlažnost 25%, SO2 max 2000 ppm.
Vrijeme berbe: 
Vrijeme berbe: lipanj/srpanj (Turska).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
286 kcal 1,2 g 1,9 g 9 g

Nutritivni izvor: kalij, kalcij, natrij, magnezij, željezo, Vitamin A

Marelice obiluju karotenoidima koji imaju izuzetna antioksidacijska svojstva te štite organizam od malignih bolesti. Između ostalog, bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola, ali i uravnotežuju metabolizam. Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij.

Šljive

Šljiva je koštuničavo voće i jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Poznato je više od 2.000 sorti ovih voćki koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova i namjeni. Primjerice, za sušenje sorta Stanley, porijeklom iz BiH i Srbije krupnih je i slatkih plodova, dok je sorta Ashlock manjih plodova i manje slatkoće. Sušene šljive industrijski se ne šećere tako da, osim prirodnog, nemaju dodatnog sadržaja šećera. Koriste se za kuhanje kompota, u knedlama, kolačima ili kao međuobrok, a dvije do tri suhe šljive pašticadi će dati osebujnu aromu i miris.

Sorte: 
D’Agen, Čile, Arg, Kalifornija, Srbija. Sorta Stanley.
Vrijeme berbe: 
kol/ruj (Srbija, BiH), vlj/ožu (Čile).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
285 kcal 1 g 3 g 7 g

Nutritivni izvor: kalcij, magnezij, kalcij, natrij, vitamini A

Suhe šljive sadrže prehrambena vlakna te sorbitol. Sorbitol djeluje kao laksativ, pa zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Šljive imaju vrlo nizak glikemijski indeks što ih čini odličnim u kontroli razine šećera. Šljiva sadrži visoku količinu antioksidansa koji imaju protuupalna svojstva. Šljive su bogat izvor vitamina C koji, između ostalog, pomaže imuno sustavu i održavanju elastičnosti kože.

Grožđice

Grožđice ili suho grožđe dobivamo od vrste grožđa bez sjemenki, sušenjem. Zbog prirodnog sadržaja fruktoze i glukoze, odličan  su izvor brze energije i stoga vrlo korisne za sportaše, djecu, trudnice ili oporavak nakon bolesti. Mogu se dodavati u jutarnje pahuljice ili smoothieje, salate, tijesta, umake ili pripremati s njima zdrave energetske pločice. Zbog prirodne slatkoće idealne su kao zamjena za šećer prilikom kuhanja kompota.

Grožđice sadrže antioksidanse koji štite organizam od razvoja kancerogenih oboljenja. Veoma su bogate vlaknima koja pomažu čišćenju organizma od toksina i održavaju zdravlje probavnog trakta. Obiluju fruktozom i glukozom i tako pomažu suzbijaju rasta bakterija odgovornih za nastanak karijesa. Tamnije sorte grožđica obiluju antocijanima koji štite od alergija, upala i kancerogenih oboljenja.

Sorte: 
Vrsta grožđica: Sultanas tip 9, razred A (najtamnija je tip 7, najsvjetlija tip 12); Iran, Turska. Vrsta tamna grožđica: Dark Flames Jumbo, sorta Thompson, tip Jumbo 12 mm, Čile. Vrsta svijetla grožđica: Golden Raisins Jumbo, Čile. Max.vlažnost 24%.
Vrijeme berbe: 
srp/kol (Turska, Iran), vlj/ožu (Čile).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
302 kcal <1 g (3 g zasićene) 3 g 4 g

Nutritivni izvor: kalcij, fosfor, kalcij,magnezij, željezo, bakar

Grožđice sadrže mnoge minerale: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, natrij, klor, bakar, cink i željezo tako da se preporučaju kod deficita minerala u organizmu. Kompleks B vitamina koji sadrže, pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca. Na našemu tržištu najpoznatija i najkorištenija je grožđica sorte Sultana, porijeklom iz Turske ili Irana. Također, imamo i grožđice svijetle boje trgovačkog epiteta „zlatna”, zbog svoje boje. Ona je dobivena od svijetlog grožđa, velikoga je zrna, porijeklom iz Čilea. Velika tamna grožđica jumbo, dobivena od sorte Thompson sočnija je i kiselija od najpoznatije grožđice Sultane. Bez obzira na sortu, grožđice su vrlo sličnog nutritivnog sastava.