Sjemenke Perfect Day

Perfect Day

Sjemenke bundeve, suncokreta, sezama, lana, maka i druge uljne sjemenke pravo su vrelo esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega- 6 koje su nužne za srce, krvožilni sustav i mozak. Osim toga, bogate su vitaminima B skupine, posebno vitaminom B6 koji je vrlo važan za živčani sustav i probavu, B1 koji je potreban za pravilan rad srca te B3 koji pospješuje regulaciju kolesterola u krvi. Sadrže i prilične količine cinka i selena, minerala poznatih po antioksidativnom djelovanju zahvaljujući kojem usporavaju starenje stanica.

No, to nije kraj njihovih dobrobiti: odličan su prirodni izvor energije i podižu raspoloženje, a posebno su preporučljive za ublažavanje neugodnih simptoma PMS-a. Korisne su i trudnicama, kojima osiguravaju opskrbu tvarima nužnim za pravilan razvoj ploda.

Najčešće se koriste pržene ili suho pržene, s dodatkom soli ili nesoljene. Prženjem se u njima naime uništavaju neke biološki aktivne molekule koje umanjuje stupanj razgradnje proteina u namirnici. Međutim, koriste se i sjemenke u naturalnom, odnosno prirodnom obliku.

Mogu se koristiti u juhama, maneštrama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode. U novije vrijeme, osobito među mladom populacijom koja prehranom i sportskim aktivnostima vodi  brigu o svojem zdravlju, sve popularnije je korištenje sjemenki chie i kvinoje.Raznolika prehrana  osigurat će organizmu sve potrebne nutriente.  Stoga  je dobro prihvatiti nove trendove, upoznati drugačije namirnice, nova jela i nove načine kuhanja. Stoga ni znatiželjnici,, a ni gurmani neće pogriješiti uvedu li chiu i kvinoju u svoju prehranu.