Kako kontroliramo kvalitetu ulaznih sirovina?

Da bi sirovina, ambalaža ili bilo koja ulazna roba bila zaprimljena u našu tvornicu, ona prethodno mora zadovoljiti ulaznu kontrolu robe. Osim što skladištar kontrolira količine i pakiranja, naša interna kontrola kvalitete vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti sirovina, ambalaža, odnosno svake robe koja će jednoga dana doći u ruke naših kupaca.

Već kod samog prispijeća pošiljke vrši se kontrola prijevoznog sredstva, odnosno tovarni prostor za robu. Obavlja se vizualni pregled nakon otvaranja, da nije došlo do oštećenja kontejnera i sl., a samim time do ugrožavanja tereta. Također, kontrolira se čistoća prijevoznog sredstva.

Slijedi uzimanje uzoraka robe te se ispituju organoleptička i senzorska svojstva: okus, boja, miris, kalibar, sadržaj vode u proizvodu.

Zatim se proizvodi se ispituje na prisutnost mikotoksina, pa priprema za mikrobiološko ispitivanje. Sve skupa daje rezultat koji treba zadovoljiti propisane granice prihvatljivosti za određeni proizvod, što znači da proizvod fizički, kemijski i mikrobiološki mora biti prihvatljiv za humanu upotrebu, kako propisuje Pravilnik za hranu. Ukoliko pristigao proizvod ne zadovolji propisane uvjete kvalitete, slijedilo bi tzv. uništenje tereta.

Objava: 04. 07. 2017.

Ostale novosti